Zambilele, florile parfumate ale primaverii

Zambilele, alaturi de lalele, sunt ale flori frumoase si gingase care ne anunta  ca primavara a sosit. In diferite culori, zambilele pot fi plantate atat in gradina, cat si in casa, in ghivece. Zambilele erau flori preferate in Anglia, in special in epoza victoriana, cand erau plantate in majoritatea gradinilor. Zambilele erau plantate pe culori, in randuri care inconjurau intreaga gradina, dandu-i un aspect foarte proaspat.

De obicei, bulbii de zambile se planteaza toamna tarziu, pentru a rasari primavara devreme. Pot fi insa plantati si la inceputul anului, daca sunt tinuti in frigider cateva saptamani. Bulbii de zambile au nevoie de sol fertil, bine drenat, situat in locuri cu soare sau doar partial umbros. Dupa plantare, este bine ca bulbii sa fie bine udati.

Cum ingrijim zambilele

Pentru a se dezvolta frumos, zambielele au nevoie de soluri fertile, argiloase, si mult soare. Infloresc in fiecare primavara, intr-o multitudine de culori de la alb, albastru si roz, pana la portocaliu, rosu si galben.

Zambilele au nevoie de multa apa, atat la plantarea bulbilor, cat si in perioada de crestere si dezvoltare. Totusi, solul nu trebuie sufocat cu apa, in caz contrar radacinile vor putrezi, iar floarea va fi compromisa. In timpul iernii, este bine ca bulbii de zambile sa fie protejati de frigul si umezeala excesive.

Sursa foto

×

Dă un LIKE pe Facebook