Vascul, o traditie frumoasa de Anul Nou

Considerat o planta sacra, vascul este la mare cautare de Craciun si Anul Nou. Simbol al norocului, prosperitatii si al iubirii, vascul este nelipsit din casele romanilor la marile sarbatori ale sfarsitului de an. Cei care se saruta sub vasc vor avea parte de multa iubire in anul care vine, iar fetele nemaritate, care isi pun sub perna, in noapte de Anul Nou, o ramurica de vasc, isi vor visa ursitul.

La romani, vascul se agata deasupra usii de la intrare, pentru a aduce noroc, spor in gospodarie, sanatate si iubire. In plus, despre vasc se mai spune ca atrage ingerii si alunga bolile. Insa, pentru ca vascul sa aduca prosperitate si iubire, trebuie sa aiba cat mai multe bobite albe. Asadar, atunci cand alegi buchetul de vasc, alege-l pe cel cu cele mai multe bobite albe, laptoase si sticloase.

O alta traditie cere ca atunci cand un baiat saruta o fata, sa rupa si o bobita alba de vasc. Cand toate bobitele albe au fost rupte, nimeni nu trebuie sa se mai sarute sub vasc.

Daca iti doresti ca buchetul tau de vasc sa devina parte importanta a decoratiunilor de Craciun, alege un buchet mare, cu multe ramuri, pe care sa le decorezi cu panglici colorate in culorile traditionale ale Craciunului.

De asemenea, poti aseza mici ramurele de vasc in toate camerele locuintei tale, astfel incat nimeni sa nu scape nesarutat de aceste sarbatori. Pentru un plus de farmec, poti combina ramurelele de vasc cu ramurele de ilex, o alta planta reprezentativa pentru Craciun, cu frunze verzi si bobite rosii.

Sursa foto

×

Dă un LIKE pe Facebook