Plantarea vitei de vie – Procurarea materialului saditor

Viţele se pot cumpăra de la magazine specializate şi se recomandă să procuraţi întotdeauna cu 3-5 % mai multe viţe decât este necesar, pentru a le înlocui pe cele care nu se prind. Dacă aveţi în vedere cumpărarea acestor viţe în plus, trebuie să ştiţi că se ţin în strat de nisip care se udă sistematic, pentru a evita deshidratarea. Eu, personal, nu recomand cumpărarea de viţe în plus. Dacă nu se prind vezi asta abia după o lună de zile. Cel mai bine se completează în toamnă, dacă sunt viţe neprinse.

Viţele pentru plantat trebuie să fie de bună calitate, lungimea portaltoiului să fie cuprinsă între 38 – 42 cm;

                                                                                                                                                                                 îmbinarea altoiului cu portaltoiul

– sudura în punctul de altoire să fie perfectă; Eu recomand să fie ceruite şi să nu îndepărtaţi ceara sub nicio formă. Ceara ajută la păstrarea umidităţii la punctul de calusare. Mugurii vor emite lăstari prin această ceară fără nicio problemă.

   

  altoirea în forma literei omega (asigură o calusare optimă)

– să aibă cel puţin două rădăcini principale dispuse simetric în jurul butaşului, cu lungimea maximă de 15 cm şi grosimea la bază de cel puţin 2 mm în diametru; La plantare se taie radăcinuţele la maxim 3 cm, pentru a le stimula creşterea.

aşa trebuie să arate materialul săditor de calitate

– să aibă cel puţin o cordiţă bine dezvoltată pe o lungime de minim 15 cm. Aici este vorba de material săditor anul II. Viţele din anul I nu au această cordiţă şi sunt ceruite sau parafinate.

aceasta este o viţă de un an, parafinată.

Pentru grădinile din zonele nisipoase se procură pentru plantare viţe nealtoite (pe rădăcini proprii). Pe nisipuri nu există pericolul infestării cu filoxera galicola, forma radicicolă.

Se pot cumpăra coarde de viţă nobilă (Vitis vinifera) care se secţionează în fragmente de circa 40 cm, extirpându-li-se ochii de la bază cu un briceag şi se plantează direct în sol. Aceşti butaşi cu 4-6 ochiuri se pot planta în gropi făcute cu ajutorul unui ţăruş. Acordaţi-le aceleaşi îngrijiri ca şi viţelor altoite. Eu nu recomand asta! Cumpăraţi material altoit de la firme specializate.

 Articol : Dr.ing. Mirela Heizer

Comments are closed.

×

Dă un LIKE pe Facebook