Norii

Odată cu intrarea în anotimpul rece privirea către cer ne aduce în imagine o întindere cenuşie, cu mici crâmpeie de albastru azuriu. În toamna târzie rezervoarele de ploaie sau zăpadă sunt prezente pe cer din ce în ce mai des. Sunt norii, rezultatul unor procese fizice de condensare sau sublimare a vaporilor de apă din atmosfera liberă. În componenţa norului intră: picăturile de apă, cristale de gheaţă, granule de gheaţă, picături de apă subrăcită. După compoziţia lor întâlnim: nori apoşi, care conţin numai picături de apă; nori micşti, care conţin picături de apă şi cristale de gheaţă; nori de gheaţă, care sunt alcătuiţi numai din cristale de gheaţă. Specialiştii numesc norii după compoziţia lor. După ce vom afla cum le spun ei, ne va fi mai uşor să înţelegem buletinele meteo şi avertizările de vreme rea.  

Norii alcătuiţi numai din cristale de gheaţă se numesc CIRRUS şi ei se formează cel mai sus, în înaltul cerului, unde temperatura este foarte scăzută. Ei sunt de culoare albă lucioasă, precum zăpada îngheţată. Au formă de bucle sau filamente alb-strălucitoare sau grămezi de lână albă flocoasă destrămată în şuviţe fine. Când apar Norii Cirrus trebuie să ne aşteptăm peste câteva zile la precipitaţii. Norii ca un văl fin, albicios sau ca o pânză albă fină, în înaltul cerului albastru sunt numiţi Cirrostratus. Ei prevestesc întotdeauna ploaie. La fel şi norii Cirrocumulus, care seamănă cu nişte ondulaţii foarte fine ale unor blănuri albe.

Norii Altocumulus pot avea forma unor lentile sau pot părea încreţiturile unor blăniţe albe. Sub ei se formează norii Altostratus, care apar ca un văl, ca o pânză subţire cenuşie străvezie. Aceştia dau foarte rar precipitaţii. Norii Nimbostratus arată ca o pânză deasă, cenuşie, uneori chiar plumburie. Din ei cad precipitaţii de lungă durată, liniştite. Norii Stratocumulus sunt la mică înălţime şi seamănă cu baloturi de vată dispuse în şiruri ordonate sau fragmente neregulate de mărimi diferite, aproape alăturate, care lasă câte puţin să se vadă cerul albastru. Ei dau rareori ploi, iar când o fac, sunt de intensitate redusă. STRATUS sunt norii care au aspect de ceaţă înaltă şi pot da burniţă sau fulgi de zăpadă foarte mici şi izolaţi. Clădirile extreme de înalte nu se văd din cauza lor. Norii CUMULUS au aspect de grămezi de vată rotunjite în sus şi apar izolaţi pe bolta cerească. Dacă au aspect plat şi izolat, prevestesc timp frumos. Dacă sunt mari şi extinşi pe verticală, asemeni unei conopide uriaşe, pot goli peste zona survolată picături isolate de ploaie. Ca şi cum doar deasupra noastră plouă şi la vecini nu cade niciun strop. Vi s-a întâmplat asta vreodată? Cumulonimbus sunt norii cei mai groşi, cu cea mai mare extensie verticală. Aproape de noi au baza cenuşie, ameninţătoare, iar la etajul superior sunt alb strălucitori. Semănă cu nişte munţi, cu lanţuri muntoase sau chiar ca o nicovală cu terminaţii fibroase. Aceşti nori sunt tipici de furtună cu vijelii şi descărcări electrice. Când au forma de nicovală destrămată este semn de tornadă. Articol : Dr.ing. Mirela Heizer Foto: codrin  

Comments are closed.

×

Dă un LIKE pe Facebook