Magnolia

Magnoliile se gasesc sub forma de arbori sau arbusti si sunt originare din America de Nord, Asia si America Centrala. Planta a aparut si la noi si chiar s-a raspandit in tara. Acestea se cultiva in gradini botanice, in parcuri publice, dar si in gradini particulare. Florile sunt deosebite, frumoase, unele sunt chiar parfumate, au aspect decorativ si fructe viu colorate. Cele mai cunoscute specii sunt: – Magnolia soulangiana, care face flori mari de culoare roz sau purpurie; – Magnolia stellata, care are flori mari albe si parfumate; – Magnolia Kobus, cu flori uriase de culoare alba si cu fructe lungi roscate; – Magnolia grandiflora; – Magnolia acuminata. Ultima specie de magnolie este una rezistenta la ingheturile tarzii. Magnoliile necesita regiuni unde iernile sunt blande, unde au parte de soluri bine afanate, bine drenate, dar in acelasi timp, suficient de umede. Planta se inmulteste prin seminte, altoire si marcotaj. Speciile Magnolia Kobus si acuminata se inmultesc prin recoltarea semintelor imediat dupa maturizarea plantei si se seamana intr-un pamant nisipos dupa ce, in prealabil, au fost inmuiate in apa si curatate cu nisip. Pentru mai multa siguranta, semanarea se va face in lazi in cadrul unei sere sau semintele se mai pot pastra pe timp de iarna intr-un strat de nisip umezit usor. Magnolia soulangiana se inmulteste in lunile august-septembrie, prin procesul de marcotaj (o ramura lunga de la baza se fixeaza prin arcuire la nivelul solului cu ajutorul unor cleme metalice). Magnolia denudata se inmulteste prin altoire, folosindu-se la port-altoi inradacinat intr-un ghiveci o planta de magnolie Kobus sau acuminata. Puietii de magnolie se planteaza definitiv abia cand ajung sa aiba 2 sau chiar 3 ani, iar atunci e obligatoriu ca radacinile sa aiba balot de pamant pe ele. Arbustul de magnolie se planteaza cel mai bine solitar, deoarece asa iese cel mai bine in evidenta o data ajuns la maturitate, cand face florile acelea frumoase, dar nu este exclus sa fie plantat si in grupuri de mai multi arbusti. Fotograf: Simon Howden

Comments are closed.

×

Dă un LIKE pe Facebook