Baclava

Pe langa rahat si ceaiul negru, turcii sunt recunoscuti si pentru deserturile lor foarte dulci si aromate. Printre aceste deserturi un loc de frunte il ocupa baclavaua.

Cea mai veche reteta de baclava este una din secolul al XIV-lea (1330), iar printre cele mai faimoase localitati dn Turcia care pregatesc baclava se gaseste orasul Gaziantep.

Desi se intalneste in Arabia, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala, baclavaua ramane un desert specific turcesc; mai mult, in anul 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.

Desi exista o multime de variante pentru baclava, reteta de baza presupune ca acest desert sa fie facut din foi subtiri de luat nedospit, inmuiate in unt, asezate alternativ, in straturi, impreuna cu miez de nuca, fistic, alune sau migdale pisate; totul se coace apoi si se insiropeaza cu sirop de zahar aromat cu apa de flori de portocal si suc de lamaie (pentru ca siropul sa nu se caramelizeze).

Reteta de Baclava

×

Dă un LIKE pe Facebook